Kulttuuri

Asutus ja mökit

Nimistö

Tarinat

Urheilu

Hiihto

Hiihto mahdollisti talvisin luontevan liikkumisen paikasta toiseen, kun teitä ei ollut. Hiihto on vanhin kilpaurheilumuoto Paltamossa, sillä pääsiäisenä 1892 järjestettiin Kiehimänsuun Joenniemen rannassa ensimmäiset hiihtokilpailut. Kisan pituus oli kuusi kilometriä ja siihen osallistui neljä miestä pienten rahapalkintojen toivossa. (Paltamo Kainuun emäpitäjä. 2013).

Mäenlasku

Joen törmät ovat olleet mieluisia mäenlaskupaikkoja. Kiehimässä laskettiin Leijon luona olevaa mäkeä suksilla tai kelkoilla.

Uimakoulut kesäisin

Tukkilaiskisat

Tukkilaiskisoja järjestettiin Leppikoskella 1950-luvulla.

Luistelua joella

Urheiluseurat Uuran Jehu ja Iijärven Viima

Voimistelu- ja Urheiluseura Uuran Jehu perustettiin nuorisoseuran alaosastoksi 1920. Seura rakensi kunnan lahjoittamalle Valkolan tilan maille urheilukentän 1924. Samana vuonna seura oli perustamassa Mieslahden Teräksen kanssa pitäjäseuraa Paltamon Urheilljoita. Seura toimi vuoteen 1958 saakka. Sen päälajeja olivat yleisurheilu ja erityisesti hiihto, joka oli seuran mahtilaji. Kalle Heikkinen voitti ensimmäisenä ei-norjalaisena Holmenkollenin 18 km:n hiihdon 1933. Seuraavana vuonna hän voitti siellä kultaa 50 km:llä ja oli kolmas 17 kilometrillä. 1934 Ounasvaaran 50 km:stä tuli ”Heikkisten hiihto”, kun Kalle voitti, Frans oli toinen ja Jaakko kolmas. Naapurukset Frans ja Kalle Heikkinen edustivat Suomea talviolympialaisissa 1936.

Paltamon Urheilijoiden alaosastona toimi lyhyen aikaa myös 1953 toimintansa aloittanut Iijärven Viima. (Uura – Tarinoita kolmen kosken kylästä. 2012 ja Paltamo Kainuun emäpitäjä. 2013).

Kuva-, sana- ja säveltaide

Muu kulttuuri